^ Powrót na górę

 

 

Kukułcze gniazda z jajkami najsmaczniejsze

Rozmiar tekstu:

miejsce1
Potrawa o nazwie „Kukułcze gniazda z jajami nad brzegiem stawu” została uznana za najsmaczniejsze danie wielkanocne powiatu sieradzkiego. Konkurs na najsmaczniejsze potrawy przygotowane z użyciem jajka, odbył się w sobotę 19 marca podczas VIII Wystawy Tradycyjnych Sieradzkich Stołów Wielkanocnych.

– Chciałbym bardzo serdecznie podziękować wszystkim kołom, stowarzyszeniom, organizacjom i prywatnym uczestnikom tegorocznej edycji Stołów Wielkanocnych. To dzięki nim lokalne tradycje, kultywowane od pokoleń, wciąż żyją w kolejnych pokoleniach. Nie mniej serdeczne podziękowania należą się włodarzom gmin, za to, że wspierają działalność organizacji pozarządowych na swoich terenach – mówi starosta sieradzki Mariusz Bądzior.

Wraz ze swoimi stowarzyszeniami, na wystawę przyjechali wszyscy wójtowie, burmistrzowie i prezydent gmin oraz miast powiatu. Samorząd Powiatu Sieradzkiego, oprócz starosty Mariusza Bądziora, reprezentowali także: wicestarosta Marek Kanicki i członek Zarządu Michał Wzgarda. Parlamentarzystów reprezentował poseł na Sejm RP Paweł Bejda.

Wystawa odbyła się w sali „C” Starostwa Powiatowego w Sieradzu już po raz ósmy. Impreza promuje lokalne potrawy i ozdoby wielkanocne, przygotowane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia działające w gminach. Organizatorem wystawy jest sieradzkie starostwo.

W tym roku po raz pierwszy w ramach wystawy odbył się także konkurs na najsmaczniejszą potrawę wielkanocną „Zimna przekąska”, do której zostało użyte jajko.

Do konkursu tego zgłoszono 11 potraw: 1) Przepiórczą fantazję w sosie chrzanowym, wykonaną przez Aktywną Gminę Blaszki, 2) Roladę ze szpinakiem i jajkiem – KGW w Kuźnicy Zagrzebskiej w gminie Klonowa, 3) Jajka z pieczarkami i cebulą – Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Rakowiczanka” z Rakowic w gminie Wróblew, 4) Przysmak wielkanocny z przepiórczym jajkiem – Gminny Ośrodek Kultury w Goszczanowie, 5) Wielkanocny wieniec z jajkiem i brokułem – Stowarzyszenie „Nasza Przyszłość” z gminy Brzeźnio, 6) Kukułcze gniazda z jajami nad brzegiem stawu – KGW w Rudzie w gminie Sieradz, 7) Jajeczka w babeczkach – Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Wsi Jeziorsko w gminie Warta, 8) Kurczaka faszerowanego mięsem, pieczarką i jajkiem – KGW Podłężyce w gminie Sieradz, 9) Pasztet zajęczy palce lizać z jajkiem – KGW Wolnica Niechmirowska w gminie Burzenin, 10) Kopiec emilianowski – Sołectwo Emilianów w gminie Złoczew, 11) Biesiecką babę z jajami – Stowarzyszenie Mieszkańców i Przyjaciół Wsi Biesiec w gminie Złoczew.

Za najsmaczniejszą potrawę konkursowe jury uznało Kukułcze gniazda z jajami nad brzegiem stawu, przygotowane przez KGW w Rudzie. Drugie miejsce przyznano Aktywnej Gminie Błaszki za przepiórczą fantazję w sosie chrzanowym, a trzecie Stowarzyszeniu Kobiet Aktywnych Wsi Jeziorsko za potrawę o wdzięcznej nazwie Jajeczka w babeczkach. Jeśli ktoś chciałby którąś z nich przygotować na święta, spieszymy z pomocą i podajemy przepisy.

1. Kukułcze gniazda z jajkami

miejsce1

Składniki na 10 porcji (10 kotlecików):

– 12 jaj,

– 0,5 kg mięsa mielonego (z łopatki) – można zastąpić drobiowym,

– sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek – do smaku,

– 1 średnia cebula,

– 3-4 ząbki czosnku,

– 1 czerstwa bułeczka (namoczona wcześniej w mleku), zamiennie 2-3 łyżki bułki tartej,

– sporo natki pietruszki,

– 1 łyżeczka musztardy,

– olej do smażenia,

– w wersji bogatszej można zastosować 4-5 pieczarek startych na tarce.

Wykonanie:

Cebulkę drobno pokroić i z rozgniecionym czosnkiem, zeszklić na łyżce oleju (lub masła; jeśli dodajemy pieczarki, to z pieczarkami). Do mięsa wbić 2 jajka, wyłożyć przestudzoną cebulkę z czosnkiem i pieczarki. Wszystko przyprawić solą, pieprzem, musztardą, majerankiem, pietruszką, dodać bułkę i dokładnie wyrobić, aż masa mięsna będzie gładka. Wcześniej ugotować 10 jajek (5-6 minut), ale tak, aby nie były zbyt twarde. Z masy mięsnej uformować 10 placuszków, na każdym ułożyć po jajku, zlepiać tak aby nigdzie nie było widać jajka, obtoczyć w bułce tartej, smażyć około 8 minut często obracając, by równo się zrumieniły.

Sposób podania:

Można podawać na ciepło z surówkami i sosem chrzanowym lub po ostudzeniu jako zimną przekąskę również z sosem chrzanowym albo czosnkowym.

2. PRZEPIÓRCZA FANTAZJA W SOSIE CHRZANOWYM

miejsce2
Składniki:
– 4 filety drobiowe,
– 2 opakowania szpinaku (mrożony),
– 4 szt. dużych marchwi,
– 40 dkg sera żółtego w kawałku,
– 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
– 4 kurze jaja,
– 40 przepiórczych jajek,
– czosnek, masło, sól i pieprz.
Wykonanie:

Na spodzie blachy ułożyć piersi z kurczaka, przyprawione solą i pieprzem. Posypać startym żółtym serem. Marchew zetrzeć na grubych oczkach i ułożyć kolejną warstwę. Szpinak przesmażyć na łyżce masła z solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać starty żółty ser, wymieszać i ułożyć kolejną warstwę. Na warstwie szpinaku ułożyć ugotowane wcześniej jajka przepiórcze. Surowe mięso mielone wymieszać z jajami kurzymi, doprawić solą i pieprzem i wylać ostatnią warstwę. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez półtorej godziny. Podawać na zimno z sosem chrzanowym.

3. Jajeczka w babeczkach

miejsce3

Składniki:

– 4 jajka,

– plasterek szynki,

– pęczek szczypiorku,

– sól, pieprz,

– olej do foremek.

Wykonanie:

Foremki do babeczek dokładnie smarujemy olejem. Szynkę kroimy w kostkę, układamy na dnie foremek. Szczypiorek drobno siekamy. Część wysypujemy do foremek, resztę odkładamy. Część wsypujemy do foremek, resztę odkładamy. Następnie do każdej foremki wbijamy po jajku.

Foremki wkładamy do gotującej się wody, tak aby jej poziom sięgał
poniżej rantów foremek. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut, najlepiej pod przykryciem.

Babeczki delikatnie podważamy przy rantach. Wyjmujemy, odwracając foremki. Układamy na talerzu, posypujemy szczypiorkiem.

Galeria zdjęć: VIII Wystawa Tradycyjnych Sieradzkich Stołów Wielkanocnych

Sieradzkie media o wystawie:

Sieradz.com

Nasze.fm

Sieradz Nasze Miasto

T.O.