Książka kucharska regionu sieradzkiego

Rozmiar tekstu:

grabowiec
Ochotnicza Straż Pożarna w Grabowcu była gospodarzem spotkania promującego książkę kucharską z przepisami kulinarnymi regionu sieradzkiego. Jej opracowanie było częścią projektu „Tradycja, kultura i zdrowie na talerzu”, realizowane przez Koła Gospodyń Wiejskich gminy Sieradz.

Projekt składał się z trzech elementów: – Najpierw zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne, na których przypomnieliśmy lokalne tradycje w porównaniu ze współczesnymi trendami żywieniowymi. Ich efektem jest książka kucharska „Tradycja, kultura i zdrowie na talerzu – sieradzkie pełne smaków, zapachów i barw”. Promujemy ją na trzech spotkaniach, na których można również popróbować regionalnych specjałów, a przy okazji podziwiać piękne rękodzieło, przygotowane przez panie z KGW, działające w gminie Sieradz – mówi Ewa Marciniak-Kulka, koordynatorka projektu.

Dwa z zaplanowanych spotkań już się odbyły. 8 lipca książkę promowano w sali OSP w Dąbrowie Wielkiej, 14 lipca w OSP w Grabowcu, a 21 lipca uczestnicy projektu i zaproszeni goście przyjadą do OSP w Biskupicach.

Projekt „Tradycja, kultura i zdrowie na talerzu – promocja obszaru LGD poprzez wydanie publikacji w formie książki kucharskiej z przepisami kulinarnymi regionu” wymyśliły kobiety zintegrowane wokół KGW w gminie Sieradz. Złożenie wniosku o przyznanie grantu wzięła na siebie jednostka OSP w Grabowcu, kierując go do Lokalnej Grupy Działania „Przymierze Jeziorsko” z siedzibą w Warcie, w ramach ogłoszonego konkursu grantowego. I udało się. Środki przyznał Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.

T.O.

1  2

3  4

5  6

7  8

9  10

11  12

13  14

15  16

17  18

19  20

21  22

23  24

25  26

27  28

29  30

31  32

33  34

35  37

38  39

40  41